Tipic pentru institutiile romanesti este birocratia inutila.De ce sa fie simplu, de sa fie logic logic, predictibil cand poate fi obscur, inutil, ineficient si enervant?
De ce sa nu-ti bati joc de oameni din subordine si de cetateni. Daca tot ai ajuns intr-o functie trebuie sa arati ca esti acolo si cum sa o faci altfel decat prin complicarea lucrurilor?!
Institutiile publice ale statului roman din asta traiesc si de asta exista – lucrurile nu trebuie sa functioneze din prima, dosarul cu sina e sfant si incomplet.
Angajatul de la stat stie ca dosarul cu sina echivaleaza cu locul lui de munca. De aceea productia de hartie e cea mai importanta productie a statului roman. Hartie in copie sau in original, pe care cetateanul alearga sa o obtina de la celelalta instituții. Ca si aia de acolo trebuie sa traiasca.
Nu avem autostrăzi, nu avem spitale, nu avem productie, dar ne imprumutam ca sa finantam birocratia de stat, care produce hartie.
Cu bani imprumutati, bugetarii nostii cumpara legume din Turcia, paine din Belgia, carne din Ungaria, fructe din Polonia, haine din Italia si Franta, masini din Germania, etc.
De ce sa le produca ei, ei produc hartii?
Si de ce sa-i lase pe altii sa produca? ca sa se imbogateasca ei, sa traisca mai bine decat noi astia, care producem hartii?! Ca cetatean liber daca vrei sa faci ceva trebuie sa cotizezi!
De ce sa fie competitie libera? De ce sa castige antreprenorul onest, ambitions si harnic? Nu mai bine il blocam pana da comisionul?
Birocratia distorsioneaza piata libera si inhiba antreprenoriatul, pentru ca favorizeaza doar pe cei care au pile in sistem, car obtin derogare pe spranceana.
Cum se explica ineficienta institutiilor din Romania – de exemplu avem cea mai mica colectare de impozite din UE – in primul rand din cauza coruptiei.
Poti schimba politicienii la vot dar cum poti schimba oamenii acestia?
Problema aici e.

Nu numai ca sunt ineficienti, dar birocratii romani sunt cei mai bine platiti din UE raportat la puterea economiei. Un birocrat din Romania castiga cu 70% mai mult peste salariul mediu pe economie fata de media europeana care e undeva pe la 20%. In al doilea grafic vedem cum o treime din veniturile publice se duc tot la birocrati. Pervers, incorect, revoltator…

Sursa graficului – Iancu Guda

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.